Hoeveel kost een app laten maken?

Steeds meer mensen surfen op het internet via hun mobiele telefoon in plaats van via de desktop. Het is daarom niet heel gek dat de vraag naar het laten maken van mobiele apps alsmaar toeneemt. Door het bieden van een app aan jouw bezoekers, biedt je een belevenis aan. Een kans om met jouw bedrijf een interactie aan te gaan. 

De prijs van het laten maken van een app is erg lastig te bepalen gezien het afhankelijk is van een aantal factoren. Ten eerste speelt het – logischerwijs – een rol of je kiest voor maatwerk of een standaardoplossing. Bij een maatwerk app is alles in principe mogelijk waardoor het ook oploopt in de kosten. Daarnaast spelen de functionaliteiten van de app ook een grote rol in de prijs. Als jij eenvoudige functionaliteiten wilt, zullen die goedkoper zijn dan een app met complexe functionaliteiten. Tevens is de prijs ook afhankelijk van het type app dat je wilt laten maken. Over het algemeen wordt er het meest gesproken van een native app of hybride app maar in sommige gevallen kan een webapp ook nog een oplossing zijn. 

Webapplicatie

Een web app – zoals de naam misschien al weggeeft – kun je bereiken en gebruiken door een unieke URL van de app in je internetbrowser te typen. De gebruiker hoeft de web app dus niet eerst te downloaden en installeren. Een web app is vaak zo gebouwd dat jouw bezoeker moet inloggen met eigen persoonlijke inloggegevens om zo met het systeem of eventuele andere gebruikers te kunnen communiceren. Omdat het bij een web app dus niet daadwerkelijk gaat om het bouwen van een losse app, is de ontwikkeltijd hierdoor korter wat ook weer resulteert in een lagere prijs. 

Het verschil tussen een website en een webapp is vaak niet altijd even duidelijk. Websites worden vaak gemaakt om vindbaar te zijn voor anderen, content te delen over je bedrijf en om jouw bezoekers te informeren. Bij web apps is dat niet altijd het geval. Daar draait het voornamelijk om het creëren van de mogelijkheid tot interactie. 

Native app

Een native app is een mobiele applicatie die speciaal ontwikkeld wordt voor een besturingssysteem als iOS of Android en die gedownload moet worden via een applicatiewinkel zoals de App store of de Google Play Store. Het nadeel van een native app is dat deze app voor ieder platform en besturingssysteem opnieuw ontwikkeld moet worden. Als je een native app hebt laten maken voor iOS, kan je deze dus niet gebruiken op een Android. Dan moet er een nieuwe native app ontwikkeld worden. Een native app kan hierdoor erg veel tijd kosten en daarom kunnen de kosten van een native app over het algemeen algemeen hoger liggen. Anderzijds is een native app erg gebruiksvriendelijk gezien de interface volledig afgestemd wordt op het besturingssysteem van de gebruiker. 

Hybride app

Een hybride app heeft eigenschappen van zowel een web app als een native app. Een hybride app is een beetje best of both worlds. Een hybride app download je, net als de native app, uit de App Store of Google Play Store en vanaf de frontend kan een hybride app er ook identiek uitzien als een native app. Het verschil zit ‘m echter in de manier waarop de hybride app ontwikkelt wordt. Een hybride app wordt namelijk zo gemaakt dat de app niet afhankelijk is van één platform. Hierdoor is de de app toegankelijk voor elke soort smartphone of tablet.

Gezien de hybride app niet afhankelijk is van één platform, zijn de ontwikkeltijd en kosten vaak ook lager. Daartegenover staat wel dat de werking van een hybride app minder gebruiksvriendelijk kan zijn aangezien de interface niet volledig is afgestemd op het gebruikte besturingssysteem van de gebruiker. 

Aan tafel! 

Verschillende factoren spelen dus een rol bij het vaststellen van de kosten van het laten maken van een app en daarom is het lastig om hier een prijskaartje aan te koppelen. De prijzen voor een goede app beginnen vaak vanaf €10.000. Maar om de exacte prijs te weten, moet je om de tafel met desbetreffende app bouwers. Het is namelijk onmisbaar om samen door al jouw wensen en vragen te gaan zodat zij de echte prijs kunnen opleveren. 

Een ding is wel zeker; het laten maken van een app moet je zien als een investering die jou op lang termijn veel moet opleveren.